Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

LTU lämnar Bergsskolan

Bergsskolan i Filipstad. Foto: Bergsskolan
Bergsskolan i Filipstad. Foto: Bergsskolan
Publicerad av
Simon Matthis - 26 feb 2019

Luleå tekniska universitet avslutar sitt samarbete med Bergsskolan i Filipstad. Beslutet är fattat i samförstånd med Utbildningsstiftelsen Bergsskolan.

Universitetet bedriver ett antal grundutbildningar, till bergsskoletekniker och högskoleingenjör, vid Bergsskolan i Filipstad. Det är dessa utbildningar som nu avvecklas. Beslutet är taget i samförstånd med styrelsen för Utbildningsstiftelsen Bergsskolan som driver Bergsskolan.

– Vi har, tillsammans med stiftelsen, kommit fram till att det saknas ekonomiska förutsättningar för att driva verksamheten vidare. Det är väldigt tråkigt, men med så få studenter går det inte. De studenter som redan läser vid Bergsskolan kommer att kunna slutföra sina utbildningar, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Bergsskolan dras med ett ekonomiskt underskott, orsakat av ett vikande antal studenter. För att ekonomin ska vara i balans behövs 200 studenter. Hösten 2018 registrerades 36 nya studenter till universitetets utbildningar vid Bergsskolan, 2017 var det 58 nya studenter.