Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Laddbara bilar fortsätter öka på en minskande marknad

Foto: BIl Sweden
Foto: BIl Sweden
Publicerad av
Simon Matthis - 05 mar 2019

Bil Sweden skruvar upp prognosen för laddbara bilar på en fortsatt deppig personbilsmarknad. Med uppgången följer också ett ökat sug efter kritiska metaller som behövs för bilarnas batterier bland annat.

I februari ökade nyregistreringarna av laddbara bilar, dvs rena elbilar och laddhybrider, med 52 procent. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var tolv procent i februari i år jämfört med 6,7 procent i februari förra året. Var tredje laddbar bil i februari var en ren elbil, jämfört med knappt var femte i februari förra året.

- Registreringarna av nya personbilar minskade med 15 procent i februari. Det var väntat med en minskning även i februari. En viss konjunkturavmattning samt kvardröjande effekter av den nya testmetoden WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), som medfört förlängda leveranstider, har påverkat marknaden negativt. När det gäller effekterna av det nya fordonsskatte-systemet Bonus-malus, som gjorde att många passade på att köpa och registrera sina bilar innan 1 juli förra året, är vår bedömning att den effekten nu till stor del klingat av. Vi jämför med en stark februari förra året, som var den tredje bästa februarimånaden någonsin för nya personbilar, säger Jessica Alenius, vice vd för BIL Sweden, i ett pressmeddelande.