Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Nedräkning för en av världens största volframgruvor

Volfram i UV-ljus. Bild: Mines du Salut/Apollo Resources
Volfram i UV-ljus. Bild: Mines du Salut/Apollo Resources
Publicerad av
Simon Matthis - 06 mar 2019

Sett till sin storlek är Frankrike relativt fattigt på mineraler. Men i Pyrenéerna på gränsen till Spanien kan en av världens största och sannolikt den mest höghaltiga fyndigheten av volfram finnas. Australiska Apollo Resources förbereder sig som bäst för att där starta upp en sedan mer än tre decennier insomnad gruva.

Enligt företaget är den genomsnittliga volframhalten i en volframgruva 0,3 procent, medan den i gruvan Conflens pendlar mellan 1,5 och 2,5 procent. Volfram är ett mycket ovanligt grundämne. I företags inmutning finns också stora guldmineraliseringar.

Om gruvan blir verklighet kan den trygga hela Europas försörjning på volfram. I dag importeras merparten mineralen från Kina, som står för 80 procent av volframsproduktionen i världen.

Volfram räknas som en kritisk mineral i bland annat Frankrike på grund av dess många industriella tillämpningar inom flyg-, bil- och vapenindustrin. Volfram har den högsta smältpunkten av alla metaller (3400 grader).

Upptäckt av bland andra svensken Scheele kallas grundämnet tungsten på engelska och flera andra språk på grund av dess höga densitet. Tungsten var också den gamla svenska benämningen för grundämnet.