Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

SKF inviger nytt kompetenscenter för digitalisering av industrin

Foto: SKF
Foto: SKF
Publicerad av
Simon Matthis - 12 mar 2019

SKF har invigt ett nytt kompetenscenter i Göteborg. Centret ska stötta svensk industri med nya digitala tjänster för att skynda på utvecklingen mot Industri 4.0.

 

– Genom att samla olika kompetenser och använda ny teknologi vill vi göra vår kompetens mer tillgänglig för våra kunder för att öka konkurrenskraften i svensk industri, säger Marcus Jennerholm, Business Development Manager på SKF

 

SKF:s nya kompetenscenter kallas Rotating Equipment Performance Center (REP-Center) och är ett av det första i sitt slag i världen.

 

– Vi kommer att öppna fler liknande center i världen där detta kommer att vara modell, säger Marcus Jennerholm.

 

Bakgrunden är det snabbt växande intresset inom industrin för en mer datadriven produktion. Med hjälp av ny teknik kan man idag mäta och analysera data från produktionsprocesserna i en helt ny omfattning.

 

– Det här innebär stora möjligheter för våra kunder att bli effektivare i sin produktion och samtidigt sänka sina underhållskostnader.

 

I dag är det möjligt att plocka fram mer data ur maskinerna i form av exempelvis vibration, temperatur, smörjning och annan processdata. Data lagras i molnet och länkas sedan till SKF:s ”REP-Center” där specialister analyserar och omvandlar data till beslutsunderlag för kunden.

 

– Nu har vi teknologi och metodik att identifiera grundorsaken i större utsträckning och tack vare vår samlade kompetens kan vi ge betydligt bättre rekommendationer till våra kunder och ta fram konkreta lösningar.

 

– Trenden går mot att mjukvarorna stöttar oss mer i våra analyser så våra experter kan fokusera på avvikelser som är relevanta.