Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, maj, 25 2019
Senaste Nytt

Guld och grafen i sensorer upptäcker sjukdomar

Publicerad av
Simon Matthis - 12 mar 2019

Grafen och guld kan snart användas i ultrasensitiva biosensorer för att upptäcka sjukdomar på molekylär nivå med nära nog perfekt effektivitet. Det framgår av en artikel i tidskriften Nature Nanotechnology publicerad av forskare vid University of Minnesota. Sjukdomar som kan upptäckas med metoden är bland andra Alzheimers sjukdom och galna ko-sjukan hos djur.

– För att upptäcka och behandla många sjukdomar måste vi upptäcka proteinmolekyler i mycket små mängder och förstå deras struktur. För närvarande finns det många tekniska utmaningar med den processen. Vi hoppas att vår produkt som använder grafen och en unik tillverkningsprocess kommer att tillhandahålla grundforskning som kan hjälpa till med att lösa dessa utmaningar, säger Sang-Hyun Oh, chefsforskare i studien, i ett pressmeddelande.

Grafen, som är en vidareförädlad form av grafit bestående av ett enda lager kolatomer, har tidigare använts i biosensorer. Problemet har varit att dessa atomers tjocklek inte interagerar effektivt på ljus. Ljusabsorption och omvandling till lokala elektriska fält är avgörande för att detektera små mängder molekyler vid sjukdomsdiagnoser, enligt Oh.