Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Råvaruindustrierna står för hälften av utsläppen

Foto: Swinsto101/Wikimedia Commons
Foto: Swinsto101/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 22 mar 2019

Utvinning och produktion av råvaror, bränsle och mat står för hälften av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt en färsk FN-rapport, som kräver att omfattande ekonomiska reformer vidtas.

Med hjälp av ett dussintal datakällor presenterade rapportförfattarna sina resultat inför beslutsfattare och företagsledare som samlats i Nairobi för FN:s miljömöte UNEP. Och de kräver radikala förändringar – drastiska reformer av den globala ekonomin för att producera bättre med mindre resurser. Risken är en kollaps av hela det globala systemet.

Rapporten uppskattar att förbrukningen av råvaror som mineraler, vatten och fossila bränslen har tredubblats sedan 1990.

Men det är inte bara de rika ländernas ansvar att minska utsläppen, betonar rapporten. Rapportförfattarna efterlyser bland annat en radikal översyn av drivkrafterna bakom tillväxten i länder som Kina och Indien.

– Ingen säger att mindre utvecklade länder inte borde ha rätt att utvecklas. Frågan är: är det möjligt att göra annorlunda, med mindre konsekvenser än vad vi ser idag? säger en av dem, Janez Potocnik, till AFP.