Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 17 2019
Senaste Nytt

IF Metall: ”Lägg ner skrämselpropagandan i Dalsland”

Foto: Banffy/Wikimedia Commons
Foto: Banffy/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 25 mar 2019

Ett bättre klimat, minskat beroende av metaller från Kina och en insats för att stoppa barnarbete i gruvor i Kongo. Det är några av de positiva effekter som modern brytning av värdefulla metaller i Dalsland kan bidra till.

Det anser IF Metall som i en debattartikel som publicerats i flera tidningar skriver att det är hög tid att höja blicken i den här frågan.

”Klimatfrågan är ett globalt ansvar. Alla måste bidra med de resurser som krävs för omställningen. Dessutom är det mycket säkrare att använda egna metallfyndigheter än att lita till leveranser från Kina”, skriver IF Metall och påpekar att i stort sett all elektronik i ett mer ekologiskt samhälle är beroende av sällsynta jordartsmetaller som kobolt, volfram, nickel och litium.

Enlig IF Metall vet man att det finns sådana metaller i Dalsland, även om koncentrationerna inte är kända.

”Lägg ner skrämselpropagandan och släpp fram verkligheten istället. Metallutvinning är en jättemöjlighet för tillväxt i Dalsland. Den kan skapa ny utveckling och många jobb även i närliggande branscher. Gruvnäringen kan dessutom bidra till bättre infrastruktur om vägar och järnvägar byggs ut för att klara transportbehoven”, avslutar fackföreningen.