Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Kelibers lönsamhetskalkyler uppdaterades

Kelibers vd Pertti Lamberg hade all orsak att le då han nyligen presenterade gruvbolagets uppdaterade lönsamhetskalkyler för inhemska och internationella investerare. Foto: Keliber
Kelibers vd Pertti Lamberg hade all orsak att le då han nyligen presenterade gruvbolagets uppdaterade lönsamhetskalkyler för inhemska och internationella investerare. Foto: Keliber
Publicerad av
Markku Björkman - 26 mar 2019

Kelibers litiumprojekt i Finland är enligt företaget mer lönsamt än vad tidigare beräkningar visat. Orsaken är att man nu satsar på litiumhydroxid i stället för litiumkarbonat, skriver Svenska Yle.

- Vi är väldigt nöjda och vi litar på att vi med de här siffrorna får finansiering för projektet, säger Lamberg.

I stället för litiumkarbonat kommer man att producera litiumhydroxid i den fabrik som planeras i Karleby. Litiumhydroxid är ungefär 1800 euro/ton mer värdefullt än litiumkarbonat. Dessutom kan man producera 14 procent mer slutprodukt av samma mängd malm.

Enligt Keliber kommer litiumhydroxiden bli den viktigaste litiumhaltiga batterikemikalien inom bilindustrin.

Litiumprojektets värde steg i och med uppdateringen med 73 procent. Värdet på projektet är nu 510 miljoner euro.

Enligt beräkningar kommer bolaget att ha en potentiell omsättning på tre miljarder euro under en verksamhetstid på 20 år.

Keliber uppskattar att investeringskostnaderna uppgår till 313 miljoner euro. Enligt de nuvarande planerna kommer 60 procent av bolagets finansiering att skötas med lån, medan det egna kapitalets andel är 40 procent.

Bolaget utreder som bäst tillsammans med investeringsbanken Carnegie och Nordea hur man ska utöka det egna kapitalet.

Förra veckan meddelade Keliber att de har samlat ihop extra finansiering till ett värde på tio miljoner euro i och med en aktieemission riktad till tidigare ägare och personal.