Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Högskolan i Gävle får testrigg för kvalitetsstål

Foto: Högskolan i Gävle
Foto: Högskolan i Gävle
Publicerad av
Simon Matthis - 29 mar 2019

Högskolan i Gävle får en testriggen där industrin har möjlighet att testa sitt specialstål med exakta kylkurvor.

– Den här testriggen är helt unik och efterlängtad av industrin, den är stor och här kan metallföretagen testa specialstål med en exakt kylkurva, säger Bahram Mosfegh professor energisystem och projektledare vid Högskolan i Gävle, i ett pressmeddelande.

Riggen är så stor att metallföretagen ges möjlighet att testa objekt som storleksmässig kommer nära den färdiga industriprodukten. Och kylningen kan varieras till exakta kylkurvor.

– Kylningen kan varieras med alla tänkbara parametrar och sedan storleken, det är unikt i Sverige och vi har inte sett något i den storleken någon annanstans i världen heller, säger Bahram Mosfegh.

Idag utför metallföretagen tester i sina egna anläggningar, men de har inte möjlighet att testa alla parametrar när det samtidigt har produktion igång, enligt högskolan.

Högskolans projekt är ett samarbete med industrin, där ett trettiotal företag är med, bland andra Ovako, Höganäs och SSAB. Bahram Mosfegh säger att testanläggningen kan vara en nationell resurs.

– Industriföretagen har en färdig produkt som de kan komma till oss och testa, vi hjälper dem med utveckling av kyltekniken, stålets egenskaper bildas med kylningen.

Jernkontorets forskningschef Gert Nilsson kommer att tala vid invigningen av testriggen.

Det finns ytterligare en testrigg på Högskolan i Gävle, för långa produkter som rör, stång och balk.

– Med dessa två riggar kommer vi att täcka en stor del av sortimentet för stålindustrin.