Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Freeland: Inget nytt Nafta-avtal om ståltullarna inte slopas...eller?

Chrystia Freeland. Photo: Кабінет Міністрів України/Wikimedia Commons
Chrystia Freeland. Photo: Кабінет Міністрів України/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 10 apr 2019

USA:s stål- och aluminiumtullar mot Kanada kan äventyra det omförhandlade Nafta-avtalet, frihandelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko, som nu är klart att ratificera. Kanada vill att tullarna slopas innan ett nytt avtal skrivs under, men utrikesminister Chrystia Freeland aktar sig samtidigt noga för att reta upp USA:s eldfängde president Donald Trump genom att ställa ultimatum eller andra villkor som kan uppfattas som utpressningsförsök.

”Det är väldigt svårt att förstå hur vi ska kunna ratificera ett nytt avtal när tullarna fortfarande är på plats”, säger Freeland i ett uppmärksammat pressuttalande. Hon går där inte så långt som att säga hon utesluter ett undertecknande om inte tullarna tas bort, framhålls i media. Utfrågad på en presskonferens kring sitt uttalande sade hon, enligt tidningen Lapresse:

–Jag valde mina ord mycket noggrant. Det är mitt svar.

Vad Kanadas regering framför allt inte vill se är att det nya trepartsavtalet tas upp till nya förhandlingar:

– Man måste förstå att det skulle vara som att öppna Pandoras ask. Och vi vet alla vad som hände när Pandora gjorde det, sade Chrysthia Freeland på presskonferensen.  

Landet har egentligen inget att förlora på att dra avtalet i långbänk. Regeringen gör bra i att inte forcera fram en lösning på det här problemet, menar Patrick Leblond, professor vid universitetet i Ottawa.

– Kanada har den angenäma uppgiften framför sig att vänta och se, för det finns inget politiskt pris att förvänta sig. Så länge de tre länderna inte har ratificerat avtalet träder det inte i kraft, säger han till Lapresse.