Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Stort sug efter koppar till högteknologiska användningar

Koppargruva i USA. Foto: Wikimedia Commons
Koppargruva i USA. Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 11 apr 2019

Växande efterfrågan på smarta termostater, vindkraftverk och annan högteknologi förväntas göra koppar till det mest använda materialet i elektriska komponenter, och kompensera för en ökad användning av aluminium, ett billigare alternativ i elapplikationer. Det skriver Reuters och hänvisar till kopparkonferensen World Copper Conference som nyligen hållits i Santiago i Chile.

Framför allt ökar kopparsuget till så kallade smarta hem, som Alphabets Nest Termostat och Amazons Alexa Personal Assistant. Efterfrågan på koppar till smarta hem förutspås växa lavinartat till 1,5 miljoner ton koppar år 2030 - från 38 000 ton idag, enligt konsultföretaget BSRIA.

– Koppar kommer att vara av central betydelse i den gröna revolutionen, säger Charlie Durant, analytiker på företaget CRU.

Nya koppargruvor som byggs av stora kopparproducenter som Codelca och Rio Tino, för att börja leverera råvara de närmaste 20 åren, lär inte ha några problem att hitta köpare. Gruvor byggs i Panama, USA och Indonesien bland annat.

Koppar används för att tillverka motorer, batterier och elledningar eftersom det är den metallen som har bäst elektriskt ledande egenskaper efter silver. Aluminium, som är lättare och billigare än koppar, är både sprödare och korroderar lättare än koppar.

Elfordon och sol- och vindkraftverk är andra tillväxtområden för kopparanvändning. Enligt Reuters har försök att ersätta koppar i litiumjonbatteriets anod med aluminium hittills misslyckats eftersom litium reagerar med aluminium och korroderar.

Aluminium kan användas i vindkraftsverks turbinledningar, men det kan krympa inuti ledningar, vilket kan orsaka bränder.

–Det finns stor skepsis kring användningen av aluminium i sol- och vindkraft, vilket gett ett uppsving för koppar, säger Benjamin Freas, analytiker på Navigant Research, till Reuters.