Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Montagne d’Or får bakläxa av Emmanuel Macron

Foto: Austrazil/Wikimedia Commons
Foto: Austrazil/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 10 maj 2019

Montagne d’Or, ett gigantiskt guldgruveprojekt planerad i Amazonas regnskog, har blivit en het politiskt sprängstoff i Frankrike inför EU-valet. President Emmanuel Macron, som länge sagt sig vara ganska positiv till projektet, reserverar sig nu starkt mot det efter att ha tagit del av FN:s katastrofrapport om minskningen av den biologiska mångfalden.

– Det framgår mycket tydligt idag att projektets stadium inte är förenligt med ett ekologiskt och biologisk mångfaldsmål, säger Emanuel Macron enligt sajten Europe1.

Miljöorganisationer och organisationer för ursprungsbefolkningen är sedan länge starkt kritiska till projektet, som de menar kommer att leda till stora föroreningar eftersom man planerar att använda den extremt giftiga kemikalien cyanid för att extrahera guldet. Gruvan uppskattas också förbruka 140 000 liter vatten i timmen i drift. Till det kommer att det kommer att motsvarande 800 fotbollsplaner regnskog måste huggas ned för att bereda plats för dagbrottet. Projektets försvarare framhåller att gruvan kommer att skapa minst 3000 arbetstillfällen i Franska Guyana, som dras med stor arbetslöshet.