Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Specialbyggd båt ska leta diamanter

Foto: Debmarine Namibia
Foto: Debmarine Namibia
Publicerad av
Simon Matthis - 17 maj 2019

Det måste vara lönsamt att tillverka diamanter. Så lukrativt att världens största diamanttillverkare De Beers, tillsammans med Namibiens regering genom joint-venture-företaget Debmarine Namibia, lägger 468 miljoner dollar på att bygga världens första specialbyggda diamantletarfartyg.

Man har goda förhoppningar om att hitta diamanter på havsbotten längs Namibias kust och räknar med att fartyget kommer att producera 500 000 karat om året, vilket motsvarar en ökning av De Beers produktion med 35 procent.

Fartyget kommer enligt tidplanen lätta ankar 2022.

Fartyget sägs vara världens första specialbyggda diamantletarfartyg, men faktum är att De Beers redan har fem sådana fartyg i drift. De dammsuger havsbotten på diamanter med avancerad borrteknik, stödd av positionerings- och mätinstrument. Ombordvarande siktverk sållar bort sand och grus från diamanterna. Avfallet dumpas i havet igen medan diamanterna läggs i väl förslutna behållare inuti stålkorgar. Vilka hämtas upp av helikoptrar och förs i land. Inga mänskliga händer kommer någonsin i kontakt med diamanterna till sjöss.

Källa: Mining.com