Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Expert: Ingen risk för överutbud på litiummarknaden

Foto: Francesco Mocelli/Wikimedia Commons
Foto: Francesco Mocelli/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 21 maj 2019

Litiummarknaden boomar, men möjligheten att det skulle uppstå ett överutbud av litium på världsmarknaden avfärdas av en expert som en myt. Det är närmare bestämt en myt som sprids av en chilensk myndighet och analytiker på storbanker, enligt Joe Lowry, vd på amerikanska Global Lithium.

Den chilenska tillsynsmyndigheten Corfo har nyligen gett reviderade produktionstillstånd för företagen Albermarle och SQM att bryta mer litium i Atacamaöknen, världens största litiumfyndighet. Anledningen antas vara att man vill undvika ett överutbud på marknaden. Men det skälet tror inte Lowry på:

– Faktum är att det inte är så lätt att snabbt öka produktionen, säger han enligt sajten Mining.com

Enligt Global Lithium kräver industrin investeringar i storleksordningen 12 miljarder dollar de närmaste fem åren för att ha en chans att möta den ökande litiumefterfrågan.  Enligt Lowry har de fyra största litiumproducenterna SQM, Albemarle, Ganfeng och Tianqi ingen möjlighet att mätta efterfrågan. Det blir inte bättre av att flera uppstarter av litiumprojektet misslyckats, enligt Lowry beroende på brist på nödvändig kompetens.