Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Svensk stålexport ökar trots ståltullar

Mathias Ternell. Foto: Pia Nordlander/BildN.
Mathias Ternell. Foto: Pia Nordlander/BildN.
Publicerad av
Simon Matthis - 24 maj 2019

Trots att USA:s president Donald Trump i juni förra året införde importtullar på stål med 25 procent, har den samlade svenska stålexporten hittills i år ökat med 12 procent mätt i värde. Det visar ny statistik från Jernkontoret.

Den svenska stålexporten gick bra förra året och ökade med 9 procent totalt mätt i värde. Även exporten till USA  ökade med drygt 2 procent trots det besvärliga handelspolitiska läget.

Data för i år omfattar januari och februari och den visar att exporten till USA varit oförändrad i volym jämfört med förra året, men minskat med 7 procent mätt i värde. Samtidigt visar denna nya data för 2019 att den samlade svenska stålexporten globalt hittills i år ökat med hela 12 procent mätt i värde.

– Även om man inte ska dra allt för långtgående slutsatser av data som bara omfattar två enskilda månader, så är det glädjande att se att den svenska stålexporten fortsätter att gå bra. Det den svenska stålindustrin hittills i år förlorat på gungorna i USA har vi med råge tagit igen på karusellen i andra länder runt om i världen, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret, i ett pressmeddelande.