Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Koboltgruva planeras intill skidort i Finland

Foto: Latitude 66 Cobalt
Foto: Latitude 66 Cobalt
Publicerad av
Simon Matthis - 28 maj 2019

Det australiska gruvbolaget Latitude 66 Cobolt planerar att utvinna kobolt och guld i Juomasuo i Finland, och Högsta förvaltningsdomstolen har gett dem grönt ljus. Platsen ligger dock nära en skidort, Ruka, vilket lett till stora protester. Folkrörelsen Pro Kuusamo hävdar att opinionsmätningar som har gjorts i regionen visar att över 70 procent av befolkningen motsätter sig gruvdriften. Det skriver Hufvudstadsbladet (HBL). Pro Kuusamo befarar att beslutet kan ha en negativ inverkan på naturturismen i området.

Men enligt ett domslut från Högsta förvaltningsdomstolen kan den närliggande staden Kuusamo, som inte heller vill ha gruvan, inte begränsa gruvdrift i den generalplan som godkänts av Kuusamo stadsfullmäktige tre år tidigare.

Om gruvbolaget vill påbörja gruvdriften i det tilltänkta området väntar dock en ny politisk vända i Kuusamos stadsfullmäktige som ska godkänna detaljplanen.

– Inget gruvbolag har hittills lagt in en sådan ansökan. Vi får ta ställning till det sedan när frågan blir aktuell, säger Kuusamos stadsdirektör Jouko Manninen till HBL.