Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Överklaganden mot undersökningstillstånd strömmar in

Karta: Erik Frohne/Wikimedia Commons
Karta: Erik Frohne/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 03 jun 2019

På kort tid har mer än 100 personer överklagat att australiska Zaffer fått undersökningstillstånd att undersöka om det finns mineraler i Aspeboda i Dalarna. Nu hoppas de på att undersökningstillståndet ska dras tillbaka, uppger Falu-Kuriren.

En undertecknad skrivelse har skickats in till Bergsstaten. "Det av beslutet berörda området är en gammal bygd, med stora kultur- och naturvärden, som varit bebyggd ända sedan medeltiden", står bland annat.

Det område som företaget Zaffer beviljats undersökningstillstånd för har Kavelmora, Stråtenbo och delar av sjön Stora Aspan i mitten, och sträcker sig mot Vallmora åt ena hållet och Morbygden åt det andra. Området tillhör både Falu- och Borlänge kommun. Förutom privatpersoner har Aspeboda sportklubb och Aspeboda hembygdsförening skickat in varsin överklagan.

- De jag träffat säger att de inte förstår hur man över huvud taget kan ge tillstånd för att undersöka. Det är den allmänna uppfattningen, säger Bo Paulsson, ordförande till den lokala hembygsföreningen, till Falu-Kuriren.
Lokalborna vänder sig också mot bristande information, om till exempel planerade provborrningar och företagets ekonomi.