Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Australien fruktar amerikanska tullar

T.v. Scott Morrison. Foto: Wikimedia Commons
T.v. Scott Morrison. Foto: Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 05 jun 2019

Det stora råvaruexportlandet Australien befarar att de står på tur för amerikanska tullar på sin aluminiumexport. Sådana rykten florerar i Washington, rapporterade The New York Times på söndagen. För att förekomma sådana handelshinder har landets premiärminister Scott Morrison i ett proaktivt utspel gått ut och försvarat sina aluminiumproducenter och sagt att de fullgjort sina förpliktelser i enlighet med gällande avtal mellan USA och Australien.

– Vi har ett avtal med USA och vi arbetar inom det arrangemanget, sade premiärministern vid ett möte på Salomonöarna och hans handelsminister Simon Birmingham förtydligade:

– Australiens aluminiumproducenter handlar till marknadspriser i en konkurrensutsatt miljö, de får inga statliga bidrag eller liknande stöd.

Australien exporterar aluminium och stål till USA till ett värde av cirka 347 miljoner dollar om året. Australien har undantagits Trumpadministrationens importtullar på stål och aluminium som tack för att landet ses som en allierad till USA mot Kinas allt större inflytande.

Källa: Aluminium Insider