Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Svampar kan leda till guldfynd

Bild: CSIRO
Bild: CSIRO
Publicerad av
Simon Matthis - 04 jun 2019

Svampar av sorten Fusarium oxsporum fäster guld till sina strängar genom att lösa upp och fälla ut partiklar från omgivningen. Det har forskare vid den australiska vetenskapsmyndigheten CSIRO kommit fram till.

– Svampar kan oxidera små guldpartiklar och fälla ut dem på sina strängar - den här livscykelprocessen kan bidra till att förstå hur guld och andra element fördelas runt jordens yta, säger Tsing Bohu, forskaren som lett studien.

Svampar är kända för att spela en väsentlig roll i aluminiums, järns, mangans och kalciums livscykler, men guld är så kemiskt inaktivt att den nyupptäckta interaktionen med svampar överarraskar.

Mer forskning kring hur gult interagerar med svampar kommer nu att genomföras för att ta reda på om det är ett tecken på större underjordiska guldfyndigheter.

Kanske kan svamparna användas som prospekteringsverktyg.

– Vi vill förstå om de svampar vi studerade, Fusarium oxsporum - och deras funktionella gener - kan användas i kombination med dessa prospekteringsverktyg för att hjälpa industrin att rikta sig till potentiella områden på ett sätt som innebär mindre miljöpåverkan  och är mer kostnadseffektivt än borrningar, säger Ravi Anand vid CSIRO.

Forskarna tror också att det finns potential att använda svampar som ett biologiskt medel för att återvinna guld från avfall.