Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Goda resultat för nytt diamantverktyg   

Bild: Diamondproducers
Bild: Diamondproducers
Publicerad av
Simon Matthis - 24 jun 2019

Nyligen publicerade resultat från omfattande tester visar att GemPen, ett portabelt screening-verktyg i en relativt låg prisklass, uppvisade god precision i identifiering av syntetiska och naturliga diamanter.

Tester genomfördes inom ramen för ASSURE-programmet som leds av Diamond Producers Association (DPA) en organisation som några av världens största diamantbolag ligger bakom – De Beers, Alrosa och Rio Tinto för att nämna några. Vid screening av små diamanter kunde GemPen identifiera naturliga diamanter med 99,5 procents säkerhet och syntetiska diamanter med 95,3 procents säkerhet. 

- Resultaten visar att ett prisvärt och portabelt verktyg kan ge likvärdiga resultat som instrument som är stationära eller ligger i en högre prisklass. Det bevisar också att GemPen är väl lämpad för juvelerare, gemmologer på auktionsverk och diamanthandlare som jobbar under tidspress. DPA är den ultimata oberoende legitimitetsbäraren inom branschen och vi är stolta över att vara en ASSURE-partner, säger Peter Larsson, VD för Gemometrics som tillverkar GemPen Diamond Screener, i ett pressmeddelande.

ASSURE-testerna möjliggör objektivt jämförelser mellan olika diamantverifieringsverktyg.