Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Litiummarknad med förhinder

Foto: Eurico Zimbres/Wikimedia Commons
Foto: Eurico Zimbres/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 24 jun 2019

Litiumbrytning i Chile, världens största litiumproducent, har kantats av bakslag den senaste tiden. Nu drar sig sydkoreanska Posco ur ett planerat projekt att bygga en batterifabrik i landet, som de vann i en offentlig upphandling tillsammans med partnern Samsung SDI.

Poscos beslut är det senaste i en rad motgångar för Chiles litiummarknad som tampas med att modernisera sina litiumregelverk, öka produktionen och utveckla en inhemsk batteribransch. Det skriver Reuters. Detta trots stigande efterfrågan från elbilsbranschen på just batterikomponenter.

Anledningen till att Posco drar sig ur Chile är att det planerade projektet kräver tillgång till litiumhydroxid, en metall som alltmer efterfrågas av tillverkare av batterier för elbilar, men som inte tillverkas av Poscos tilltänkta råvaruleverantör Albemarle. Albemarle producerar främst litiumkarbonat.

Poscos partner Samsung har ännu inte bestämt sig om de också ska dra sig ur avtalet, som skulle ge Chile många hundra miljoner dollar i utländska investeringar och flera hundra arbetstillfällen.