Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Krisen i stålindustrin i fokus på Eurofers årsmöte

Bild: Eurofer
Bild: Eurofer
Publicerad av
Simon Matthis - 27 jun 2019

De euroepiska ståltillverkarnas branschorganisation Eurofer höll i går sin årliga konferens. European Steel Day 2019. I fokus på konferensen var krisen i stålindustrin, behovet av skyddsåtgärder för den europeiska stålmarknaden samt kostnader för innovationer på området.

Geert Van Poelvoorde, ordförande för Eurofer, inledde konferensen med orden:

– Idag står vår stålindustri i Europa vid ett kritiskt vägskäl, med ett antal vägar vi kan gå nerför framför oss. Just nu är det inte klart i vilken riktning vi ska gå, för vi står inför komplexa geopolitiska, ekonomiska och miljömässiga utmaningar.

Överst på agendan för konferensen stod minskad efterfrågan på stål 2019, ökad import och kravet att EU erkänner åtagandet att minska koldioxidutsläppen som en global utmaning, så att det inte orättvist drabbar europeiska stålproducenter.

– Dessa utmaningar kan utradera hela den europeiska stålindustrin i Europa, tillade Van Poelvoorde.

Eurofer är anhängare av skyddsåtgärder för den europeiska stålindustrin för att begränsa importen. Importen hotar annars att slå ut inhemska producenter, varnar Eurofer. Den europeiska stålindustrin sysselsätter direkt 330 000 personer, enligt branschorganisationen.