Mötesplatsen för dig inom gruv- och stålindustrin, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Prognos: järnmalmspriset kommer att halveras

Port Hedland. Foto: nachoman.au/Wikimedia Commons
Port Hedland. Foto: nachoman.au/Wikimedia Commons
Publicerad av
Simon Matthis - 03 jul 2019

Järnmalmspriset har stigit med hela 73 procent i år jämfört med förra året, men prisökningarna är framför allt drivna av minskat utbud orsakat av brasilianska Vales produktionsnedskärningar efter den förödande dammkatastrofen där och tropiska stormar i Australien som slagit hårt mot landets exporthamnar för järnmalm.

Men Vale har redan fått tillstånd att öka produktionen i Brasilien igen och från hamnen Port Hedland i Australien, världens största järnmalmshubb, visar färsk statistik att leveranserna där ökade med 20 procent i juni i år jämfört med samma period 2018.
Av störst betydelse för järnmalmspriset är den kinesiska stålproduktionen och den kan redan ha slagit i taket. Den peakar i år på 940 ton om året innan den stadigt kommer att minska, enligt statistik från Australiens industridepartement.

Det i kombination med att leveranserna snart är tillbaka på normala nivåer förutspås leda till att järnmalmspriset kommer att halveras fram till 2021, enligt australiska myndigheter. Prognosen är att järnmalmspriset kommer att snitta på 80 dollar per ton i år innan det faller till i snitt 57 dollar per ton 2021.

Källa: Mining.com