Mackmyras Gruvguld hyllar Bodås gruva

Foto: Simon Cederquist

Vårens säsongsutgåva från Mackmyra heter Gruvguld och är en kryddig och smakrik single malt whisky. Whiskyn är lagrad på mindre ekfat av olika varianter och åldrar från Bodås gruva, 50 meter under jord. Lagring i gruvan ger en annorlunda mognad, då omgivningen håller en konstant sval temperatur.

Större delen av blandningen har lagrats på små fat om 30, 100 och 128 liter. De fat som ingår i Gruvguld har lagrats mellan fem och sexton år.

– Det här är en av de mest spännande och fascinerande säsongsutgåva vi har gjort. Resultatet har överträffat våra förväntningar. Gruvguld är essensen av våra mindre fat i Bodås gruva samlade i en flaska. Mångfacetterad, ekig, smörig och kryddig, som en mosaikbild av alla de olika faten som är med i blandningen. Jag och mina kollegor är mycket stolta och hoppas att den kommer att uppskattas, säger Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra, i ett pressmeddelande.