ABB möjliggör nollutsläpp med eldrift av tunga fordon

Epiroc använder ABB: s e-drivlina för sin andra generation batteridrivna underjordiska gruvfordon som möjliggör dieselfri gruvdrift med förbättrad luftkvalitet och lägre buller. Foto: Epiroc

ABB har lanserat en optimerad e-drivlineplattform för att hjälpa tillverkare av tunga specialfordon och nyttofordon att snabbt och smidigt övergå från diesel till eldrift med nollutsläpp. Den kompletta e-drivlinelösningen består av centrala element – motor, frekvensomriktare och fordonsstyrenhet – som harmoniserats för maximal prestanda, hög tillförlitlighet och god energieffektivitet. ABB kan arbeta tillsammans med fordonstillverkare (OEM) om att utveckla en drivlina som passar för just deras specifika tillämpningsbehov.

 

En av de första kunderna inom tunga fordon som anammat ABB:s optimerade e-drivlina är Epiroc, en av världens ledande leverantörer av gruv- och infrastrukturutrustning. Flera av Epirocs batteridrivna fordon av andra generationen använder sig av ABB:s e-drivlina, bland annat elmotorer och frekvensomriktaren HES880, för framdrivning och andra tillämpningar. Epiroc har som mål att få en dieselfri gruva med bättre luftkvalitet och mindre buller. Elektrifieringen kommer att förbättra energieffektiviteten och gruvproduktiviteten samt minska ventilationsbehovet och underhållskostnaderna.

 

”ABB ser elektrifiering av tunga fordon som ett viktigt steg mot en framtid med låga koldioxidutsläpp”, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion. ”Vårt arbete med Epiroc visar att vi leder vägen som leverantör av e-mobilitetssystem och produkter för tunga fordon. Vår breda portfölj innefattar elbilsladdare, ABB Ability™ för elnäts- och maskinparkshantering, drivlinor och robotiserade produktionslinjer för elmotorer, batterier och andra drivlinekomponenter.”

 

Många OEM:er står inför utmaningen att deras körcykel- och prestandakrav varierar mycket mellan olika tillämpningar som borrning, skopning och fraktning av material. Detta kan göra det svårt för konstruktörerna att hitta bästa valet av e-drivlina för en specifik tillämpning. En överspecificerad e-drivlina kan kosta mer än nödvändigt och väga onödigt mycket. En underspecificerad e-drivlina kanske å andra sidan inte ger den kraft som krävs, kan överhettas och därmed bli otillförlitlig och få en begränsad livslängd.

 

ABB har en installerad bas på över 50 000 drivlinor för tunga elfordon, inklusive spårbundna fordon, bussar, konstruktionsutrustning, gruvmaskiner och specialfordon.  ABB har också ett samarbete med Northvolt om att utveckla en toppmodern litiumjonbatterifabrik.