Amnesty stödjer kobolttillverkare

Foto: Vysotsky/Wikimedia Commons

Notoriskt kända för sina usla arbetsförhållanden får nu småskaliga koboltproducenter i Kongo-Kinshasa, som bedriver utvinning med primitiva hantverksmässiga metoder, stöd från oväntad håll – från Amnesty och 13 andra icke-statliga organisationer (NGO:n).

Bakgrunden är att världens största metallbörs London Metal Exchange (LME) överväger att utesluta handel med lågkostnadskobolt, som anses produceras på ett sådant sätt att det kränker de mänskliga rättigheterna.

”Det är kortsiktigt och oansvarigt av LME att utesluta kobolt och tenn som högriskmetaller framför andra, eller att utesluta [hantverksmässigt producerade] material som implicit mer riskabla än andra", skriver Amnesty och de 13 andra organisationerna i ett gemensamt uttalande.

Enligt uttalandet bör alla företag som är delaktiga i metallhandel genomföra ansvariga inköpsrutiner i linje med OECD:s riktlinjer, som säger att de i detalj ska rapportera om sina försörjningskedjor. I korthet menar Amnesty att LME riskerar att blunda för problemen med korruption och de förödande konsekvenserna av det när man bara fokuserar på mänskliga rättigheter.