Gruvan i Kaunisvaara kan bli forskningsgruva

Foto: Northland

Efter ett besök hos närings- och innovationsminister Mikael Damberg har representanter från Pajala kommun och Luleå tekniska universitet beviljats medel för en förstudie om att göra den nedlagda gruvan i Kaunisvaara till en forskningsgruva. Förstudien kommer att presenteras under våren 2017.

Med biltestindustrin i norra Sverige som förebild föddes idén om att skapa en plattform för forskning i Kaunisvaara. I förstudien skall man bland annat undersöka hur intresset inom gruvbranschen för detta ser ut och hur man skall kunna finansiera projektet.

– I forskningsgruvan skall man bland annat kunna testa utrustning och ny teknik i skarpt läge och i ett arktiskt klimat, säger Pär Weihed, professor inom malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Under oktober hölls en workshop I Luleå om en hållbar gruvdrift i Arktis. Det var värdnationen för Arktiska rådet, USA som har valt att förlägga konferensen Best Practices for Mining and Sustainable Development in the Arctic, till Luleå.

– Utmaningarna med gruvdrift i arktiska klimat är stora, inte minst ur ett miljöperspektiv, så en forskningsgruva i Kaunisvaara kan ligga helt rätt i tiden, säger Pär Weihed.

Förutom utrustning och teknik kan flera forskningsdiscipliner vid Luleå tekniska universitet ha stor nytta av en riktig gruva i olika forskningsprojekt.

Redan 1918 hittades järnmalm i Kaunisvaara av Sveriges Geologoiska Undersökning, SGU. 2012 öppnade Northland Resources den första gruvan på orten men företaget gick i konkurs 2014 på grund av fallande priser på malm. Dagbrottet i Kaunisvaara är cirka 40 meter djupt.