Ovako växer med vindkraftens behov av stora kullager

Foto: Ovako

Fler och större vindkraftverk ökar behovet av allt större kullager

Ovako har under de senaste tio åren investerat omkring 300 miljoner kronor i Hofors för att möta kundernas efterfrågan på tyngre och större ringar. Den nya produktionsprocessen invigdes den 16 februari av Gävleborgs landshövding Per Bill och Carl-Michael Raihle, vd för Ovako i Hofors.

I takt med att det runt om i världen satsas på fler och större vindkraftverk växer också behovet av allt större kullager. För att kunna möta efterfrågan satsar nu Ovako i Hofors på större göt där formatet fördubblas. Detta gör det möjligt att producera ringar för kullager med en diameter på över fyra meter och fem tons vikt. Dessa hjälper till att driva vindkraftverk med en effekt på upp till 3 megawatt, motsvarande elförbrukningen på upp till 750 villor under ett år.

– Tack vare investeringarna i Hofors kan vi idag fördubbla formatet på en del av våra göt, från 4,2 till 8,4 ton. Det ger oss möjligheten att vara kvar, växa och ta marknadsandelar inom en framtidsbransch. Investeringarna är också en förberedelse för möjligheten att hantera ännu större format och är därmed en satsning för framtiden, säger Carl-Michael Raihle, vd Ovako Hofors.