Nytt rostfritt material för 3d-utskrift

Foto: VBN Components

VBN Components i Uppsala har utvecklat ett nytt rostfritt material för 3d-utskrift som de menar är det tuffaste rostfria stålet i världen. Det rapporterar nyhetssajten 3dp. Vibenite 350, som materialet heter, ska ha en unik kombination av hårdhet, slitstyrka, korrosionsbeständighet och seghet.

– Vibenite 350 är ett helt nytt material som kommit fram genom att vi fokuserat på möjligheterna istället för att låta oss styras av begränsningarna med 3d-skrivare. Och det här är bara början säger Ulrik Beste, teknisk chef på VBN Components.

Mikrostrukturen hos Vibenite 350 innehåller 20 procent krom, en hög halt av hårda karbider och är samtidigt helt fritt från kobolt. Tillverkningsprocessen resulterar i en slitstyrka som passar en mängd olika tillämpningar, som verktyg för tillverkning av plast, pumpar och pumphus, kullager och ventilsätesringar, såväl som slitdelar där korrosion är ett problem.

Materialföretaget VBN Components har idag två hårda och slittåliga material i produktportföljen – Vibenite 150 och Vibenite 280. Den nya legeringen, Vibenite 350, innebär nästa steg där de kombinerar korrosionstålighet, hög hårdhet och utmärkt slittålighet med 3d-utskrift.

– Hårda rostfria stål är ökänt svåra att bearbeta, men genom att tillverka med 3d-skrivarteknik innebär detta ett stort industriellt framsteg. Med Vibenite 350 kan vi enkelt skapa ämnen i ”nära-färdig-form” för alla typer av extremt krävande produkter. Med ett högt materialutbyte, typiskt över 98 procent, kombinerad med överlägsen prestanda och längre livslängd minskar detta kraftigt miljöbelastningen.