Gruvindustrin hoppas på större politisk stabilitet i Sydafrika

Photo: Erfan Kouchari/Wikimedia Commons

Trots att råvarupriserna nu vänt uppåt efter många års nedgång -  vilket i Sydafrika lett till att 70 000 jobb försvunnit från gruvindustrin de senaste fem åren - lyser investeringarna med sin frånvaro i det råvarurika landet.

Nyligen avslutades den stora konferensen Mining Indaba, som samlar gruvindustrin i Afrika, i Sydafrika. Där presenterades en enkät gjord av den sydafrikanska gruvindustrikammaren som talade sitt tydliga språk. 80 procent av gruvbolagen verksamma i Sydafrika har ingen investering på gång i landet. Ett gruvbolag planerar till och med att lämna landet.

Orsakerna är flera, men en avgörande är den osäkerhet som råder kring det juridiska regelverket, framför allt den nya gruvlagen som säger att minst 26 procent av aktieägarna måste vara svarta. Den bedöms inte vara tillämplig på gruvindustrin och har överklagats fyra gånger.

Både hamn- och järnvägsinfrastrukturen bedöms också vara bristfällig. Brist på vatten och el är andra stora utmaningar. Det ledde häromveckan till att 950 gruvarbetare i en underjordisk guldgruva stängdes inne i två dagar i följd.

Gruvindustrin sätter nu stort hopp till den nyvalde presidenten och ANC-ledaren Cyril Ramaphosa, en före detta fackföreningsledare som sadlat om till affärsman. Enligt Anglo-Americans vice president är valet av honom ett ”första steg” i rätt riktning.

Källa: RFI