Trög återhämtning för titanmarknaden

Titanrör. Foto: Simon Matthis

Nio år efter krisen 2008 är dess spår fortfarande tydliga på titanmarknaden, framför allt när det gäller efterfrågan på den urstarka metallen i industriella tillämpningar. Det skriver den franska mineralsajten MinéralInfo i en ingående analys av titanmarknaden, ”Le marché du titane (2015-2017) : les enjeux de l’offre et de la demande pour ce métal stratégique”.

Efter en tillfällig återhämtning eller ”bubbla” på titanmarknaden 2011 har kurvorna pekat nedåt igen, framgår av rapporten. Efterfrågan ligger på omkring 125 000 ton om året. Flygindustrin står för den största tillväxten och hälften av all titan går till att producera flygplan. Flygbranschens efterfrågan är en stabiliserande faktor då den styrs av en fast produktionstakt och det som regel finns långsiktiga planer för flygplansproduktionen. Enligt prognoser kommer 35 000 nya flygplan byggas i världen de närmaste 20 åren och deras titaninnehåll ökar hela tiden i takt med att kompositmaterial blir vanligare.

I tillämpningar med höga kvalitets- och prestandakrav används höglegerat titan och där sätter priset den största begränsningen för dess användning.

I andra industriella tillämpningar, i kemi-, olje-, off-shore och kärnkraftsindusrin, är efterfrågan ryckigare, med stora upp- och nedgångar, då titan där konkurrerar med andra billigare material. I sådana tillämpningar används titan för sina utmärkta icke-korrosiva egenskaper.