Hybrit får stöd från Energimyndigheten

Bild: SSAB

HYBRIT – SSAB, LKAB och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål - har beviljats finansiellt stöd från Energimyndigheten på 528 miljoner kronor. HYBRIT har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent.

Projektet syftar till att bygga en pilotanläggning som ska stå färdig  färdig 2020. I anläggningen ska tester utföras för att möjliggöra en uppskalning av fossilfri ståltillverkning. Den totala kostnaden för pilotfasen beräknas uppgå till 1,4 miljarder kronor, varav ägarbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall står för 63 procent. Energimyndighetens stöd avser 25 procent av kostnaden för pilotanläggningen, och högre andelar för de olika forskningsinsatserna. Totalt uppgår Energimyndighetens bidrag till cirka 37 procent av de beräknade kostnaderna.

– Försök i pilotskala är nödvändigt för att verifiera slutsatserna från småskaliga laboratorieförsök i en större skala som efterliknar den kommande industriella processen. Det ger förutsättningar att bättre förstå vad som sker i ett sammankopplat industrisystem och hur vi skapar en effektiv produktionsprocess. Det är ett kritiskt steg för att nå målet med en fossilfri ståltillverkning och alla dess miljövinster. Därför är vi väldigt glada att Energimyndigheten väljer att fortsätta stödja oss, säger Mårten Görnerup, vd för HYBRIT, i ett pressmeddelande.