Viktig dom kan sätta krokben för kanadensiska gruvbolag utomlands

Foto: Pablo Vasquez/Wikimedia Commons

För första gången någonsin har ett kanadensiskt gruvbolag dömts i en domstol Kanada för brott mot de mänskliga rättigheterna begångna i tredje land. Domen kan få långtgående efterverkningar för gruvindustrin i hela världen då majoriteten av alla gruvbolag, enligt sajten The Narwhal 75 procent av dem, har sitt huvudkontor i Kanada.

Domen innebär ett avslut för en sex år lång rättslig strid som ställt en grupp demonstranter från Guatemala mot Vancouverbaserade Tahoe Resources.

Ett dotterbolag till Tahoe Resources ska 2013 ha skjutit mot demonstranter som samlats vid företagets gruva i södra Guatemala. Ingen omkom i skottlossningen, men ett tjugotal av de beskjutna demonstranter skadades, varav en svårt.

Pan American Silver, som förvärvade Tahoe Resources tidigare i år, har bett om offentlig ursäkt för "skotten den 27 april 2013, som kränkte demonstranternas mänskliga rättigheter".  

– Detta är en viktig seger för oss och vårt samhälle. Det bekräftar vår rätt att protestera och fortsätta vårt motstånd mot gruvverksamhet i vårt samhälle, säger målsäganden Luis Fernando García.

- Fallet utgör ett mycket viktigt prejudikat. Det bekräftar att kanadensiska domstolar är det lämpliga forumet för mål om mänskliga rättigheter som har sitt ursprung i kanadensiska gruvföretags utländska verksamhet, säger Joe Fiorante vid advokatbyrån CFM Advokater.

Experter menar att domen kan utgöra fröet till ett framtida rättsligt ramverk för att hantera frågor om mänskliga rättigheter till följd av konflikter mellan kanadensiska gruvföretag och civilsamhället utomlands.

Källor: Cision, The Narwhal