Gruvstängning skakar om koboltmarknaden

Foto: Alchemist-hp/Wikimedia Commons

Beskedet tidigare i veckan att världens största koboltgruva, Glencores gruva Mutanda i Kongo-Kinshasa, stänger till årsskiftet har skakat om koboltmarknaden i världen. Analytiker tror på stigande priser, men förväntar sig också att elbiltillverkare kommer att öka sina ansträngningar för att minska koboltinnehållet i sina litiumjonbatterier.

Aktiekurserna för en kinesisk konkurrent till Glencore steg kraftigt på Hong Kong-börsen omedelbart efter stängningsbeskedet.

Koboltpriset har störtdykt det senaste året och handlas idag för blygsamma 12,85 amerikanska dollar per pund, vilket kan jämföras med prisnivån i början av 2018, som låg på över 40 dollar per pund.

– Priserna kommer troligen att stiga och tidiga tecken som vi sett på marknaden är att de redan har börjat reagera, säger Caspar Rawles, råvaruanalytiker på Benchmark Mineral Intelligence till sajten Investing News Network (INN).

Varje betydande prisrörelse till följd av Mutanda-nedläggningen kommer att avskräcka alla andra från att lägga ned sina verksamheter, menar Rawles som tror att stängningen kommer att gynna andra producenter även om koboltmarknaden generellt präglas av stor osäkerhet.