Tuffare tider för Ovako i Hofors

Foto: Simon Matthis

Ståltillverkaren Ovako kommer att tvingas dra ned på personalen. De nya ägarna, Nippon Steel, aviserar både neddragningar och besparingar för att hålla priser och få bukt med sänkta vinstmarginaler. Enligt Gefle Dagblad kommer det konkret innebära att Ovako i Hofors får gå ned i ett skift - från fyr- till treskift. Totalt berör det 12-15 befattningar.

I vintras försvann 50 jobb då man gick ner från fem på rör- och valsverkssidan. Det påverkade visstidsanställda som fick sluta. Även höstens neddragningar kommer att drabba visstidsanställda.

Ståltillverkningen i Hofors är mycket känslig för hur det går för bilindustrin i Europa och det går knackigt för den just nu.

- Går fordonsindustrin dåligt så känner vi av det direkt. Sen har tullarna i USA också ställt till det för oss. Det har påverkat vissa delar i vår produktion. När andra drabbas av tullarna får vi också in deras material i Europa och det konkurrerar framförallt prismässigt med oss, säger Timo Viiperi, , IF Metalls klubbordförande på Ovako till Gefle Dagblad.