Svårt få insyn i kanadensiska gruvbolag

Foto: Nodomain/Wikimedia Commons

En majoritet av världens gruvföretag har sitt huvudkontor i Kanada och det finns flera skäl till det, men det främsta är att dessa bolag skyddas av kanadensiska staten genom subtila former av censur som hotar alla som vågar sig på att granska de sociala och ekologiska effekterna av deras verksamheter. Det menar universitetsprofessorn och författaren Alain Denault i en stort uppslagen kolumn i den franska tidningen Le Monde.

Pressen blir nämligen mycket stor på den som försöker gå till botten med hur dessa företag berikar sig utomlands, skriver Denault. Det beror på att den federala och provinslagstiftningen har en mer släpphänt syn på hur man får göra reklam för fyndigheter och därigenom kan de verka för att värdepapper stiger i värde. De stödjer också skattemässigt köp av aktier i gruvsektorn på Toronto-börsen genom att allokera offentliga medel för att förvärva dem. Till det kommer att Kanadas diplomatkår utomlands representerar alla i Kanada registrerade gruvbolag.

Så kommer det sig att landet ”bakom en leende politisk representation” kan dölja en av ”världens mest förorenande och våldsamma verksamheter”, skriver Denault.