Proplate satsar i USA och öppnar bolag i Chicago

Oxelösundsbaserade Proplate storsatsar på den amerikanska marknaden. I augusti öppnades dotterbolaget Proplate USA Inc.. Oxelösundsbaserade Proplate exporterar sedan tidigare till den amerikanska marknaden och ser nu en ökad efterfrågan på skurna och bearbetade komponenter i specialstål, inte minst på grund av de ståltullar USA infört.

-  Paradoxalt nog kan ståltullarna ge positiva effekter för oss. Företag i USA ser möjligheten att importera bearbetade stålprodukter från Europa istället för plåt, eftersom de då kan undvika strafftullarna, säger Max Björk, VD på Proplate i ett pressmeddelande.

Proplates marknadsstrategi är att rikta sig till kunder med höga kvalitetskrav som efterfrågar stora volymer av stora och komplexa komponenter i specialstål. Företaget ser en stor marknad för denna typ av produkter i USA. Viktiga kundgrupper är tillverkare av lyftkranar, liksom vindkraftsindustrin, men även gruvföretag och tillverkare av entreprenadmaskiner.

- Det är viktigt för oss att finnas på plats i USA för att förstå den amerikanska marknaden på djupet och kunna ge våra kunder den allra bästa servicen, konstaterar Ian Hardy, försäljningschef på Proplate.

Proplate USA Inc. grundades den 1 augusti. Bolaget är dotterbolag till Proplate AB och systerbolag till Proplate Oxelösund AB samt Proplate Technology AB.