“Smutsigt” guld ett växande problem

Foto: PHGCOM

Falska guldtackor stämplade med kända schweiziska raffinaderiers logotyper blir allt vanligare och används för att tvätta smugglat eller stulet guld. Det uppger Reuters.

Förfalskningarna är mycket svåra att upptäcka, vilket gör dem till ideala för penningtvätt för till exempel narkotikahandeln.

Under de senaste tre åren har omkring 1000 sådana falska guldtackor till ett värde av minst 50 miljoner dollar upptäckts i bland att storbanken JPMorgans bankvalv. Med tanke på att guldindustrin varje år producerar omkring 2,5 miljoner sådana guldtackor av samma storlek låter det som en liten mängd, men förfalskningarna är så sofistikerade att tusentals fler kan ha gått oupptäckta.

– De senaste förfalskningarna är mycket professionellt gjorda, säger Michael Mesaric, vd för raffinaderiet Valcambi till Reuters.

Sannolikt finns det ”många, många, många fler i omlopp”, enligt honom.

Falska guldtackor bestående av billig metall med ett guldpläterat skal är relativt vanliga och lätta att upptäcka. De här förfalskningarna är mer subtila eftersom guldet är äkta och av mycket hög renhet. Det är bara stämpeln som är falsk. Ingen vet varifrån guldet kommer, men vd:ar och banker som Reuters talat med tror att det har sitt ursprung i Kina.