Vanadinprojekt får gräddfil i Australien

Foto: Australian Vanadium

Vanadin är en metall som många prospekteringsföretag ser stora potentialer i, inte minst i Sverige. Vanadin bedöms vara av kritisk betydelse i flera efterfrågade användningsområden. I Australien har det lett till att man på federal nivå bestämt sig för att ge vanadinprojekt status av huvudprojekt, vilket innebär ett slags gräddfil som snabbt ska slussa dem genom tillståndsprocessen, från prospektering till gruva.

Första företaget som fått sådan status (”major project status”) är företaget Australian Vanadium som dessutom beviljats ett lån på 84 miljoner dollar från en infrastrukturmyndighet.

– Vanadin finns på listan över kritiska mineraler för Australien och USA, vilket innebär att det finns en marknad där för denna globalt värdefulla resurs, säger naturresursminister för Northern Australia, Matt Canavan, i ett uttalande.

Att få ”huvudprojektstatus” innebär att projektet bedöms ha nationell strategisk betydelse. Det ska ge gruvbolaget en enda kontaktpunkt, som det heter, vilket ska underlätta att lotsa projekt genom godkännandeprocessen och relevant statlig lagstiftning.

”Detta strömlinjeformade tillvägagångssätt har potential att resultera i snabbare godkännanden”, skriver Australian Vanadium i ett pressmeddelande.