Alcoa inför radikalt ny driftsmodell

Foto: Alcoa

Pittsburgh-baserade Alcoa, världens näst största aluminiumtillverkare, meddelande häromdagen att en radikalt ny driftsmodell ska införas i företaget som man tror är mer smidig och lyhörd för kundernas behov.

Från och med 1 november kommer Alcoa att avskaffa sin affärsenhetsstruktur och övergå till en modell som kombinerar försäljning, upphandling och andra kommersiella funktioner på företagsnivå. Dessutom kommer Alcoas ledningsgrupp reduceras från ett dussin till sju personer, som alla rapporterar direkt till företagets vd Roy Harvey.

Enligt Alcoa förväntas omvandlingen leda till lägre omkostnader, öka operativ och kommersiell excellens, öka samordningen i hela företaget, förbättra säker drift och säkerställa hållbar lönsamhet.

Alcoas VD Roy Harvey säger i ett pressmeddelande att förändringen är det logiska nästa steget efter företagets spin-off av Arconic för tre år sedan.

– Dessa förändringar i vår verksamhetsmodell bygger på de viktiga framsteg som vi gjort sedan vår avknoppning 2016 för att minska komplexiteten, driva avkastning och stärka balansräkningen, allt med målet att skapa ett starkare Alcoa. Viktigast är att denna nya organisationsstruktur lyfter fram våra verksamheter som hjärtat av Alcoa. Bland flera fördelar kommer det att främja starkare samband mellan våra anläggningar och den exekutiva ledningen och smidigt beslutsfattande.

Källa: Aluminium Insider