Positivt utfall av genomförbarhetsstudien för Blötberget

Goda förutsättningar för gruvdrift vid Blötberget. Foto: Nordic Iron Ore

Nordic Iron Ore meddelar att resultatet från den genomförbarhetsstudie som konsultbolaget Golder Associates utfört åt bolaget för att påbörja gruvbrytning vid Blötberget har inkommit. Studien visar att goda förutsättningarna finns på plats för en lönsam gruvdrift.

Genomförbarhetsstudien visar bland annat följande: Ett årligt rörelseresultat om cirka 596 miljoner kronor vid full drift. Rörelsemarginalen för projektet uppgår till 6 640 miljoner kronor samt återbetalningstiden för investeringarna har beräknats till 5,6 år efter produktionsstart.

Enligt studien kan de totala investeringarna fram till produktionsstart, inklusive cirka USD 25 miljoner i kapitaliserade indirekta kostnader under byggtiden och USD 21 miljoner i säkerhetsmarginal för oförutsedda fördyringar, uppskattas till USD 255 miljoner. I de ekonomiska beräkningarna ökas beloppet med rörelsekapital till totalt USD 261 miljoner.

– Studien visar att det finns goda förutsättningar för gruvdrift vid Blötberget. Den visar att gruvdriften i Blötberget ska kunna bedrivas med god rörelsemarginal (EBITDA) och därmed tåla svängningar i världsmarknadspriserna, vilket är av stor vikt. Med genomförbarhets­studien som grund arbetar vi nu vidare med förberedelsearbetet och ser med tillförsikt fram mot att, tillsammans med framtida leverantörer och regionen runt Ludvika, utveckla Blötbergsprojektet och i förlängningen förverkliga våra ambitioner med Ludvika Gruvor, säger Nordic Iron Ores vd Lennart Eliasson.