Lågkonjunktur drabbar svensk stålindustri

Stålverkens leveranser av handelsfärdigt stål. Källa: Jernkontoret

Både arbetare och tjänstemän vid SSAB:s anläggningar i Luleå, Oxelösund och Borlänge har fått erbjudande att gå ned i arbetstid under hösten rapporterar Sveriges Radio. IF Metalls medlemmar förlorar inga pengar på det tack vare ett fackligt avtal kallat Trygghet och flexibilitet, TOF. Hur stor del av de cirka 5 500 anställda som gått ned i tid går inte att svara på, säger Mia Widell, SSAB;s presschef svara på:

– Tyvärr kan jag inte göra det eftersom det sker en bedömning vecka för vecka i vilken utsträckning man använder sig av TOF, säger Mia Widel till Sveriges Radio.

Även andra stålföretag påverkas av konjunkturen, Suzuki Garphyttan, som gör fjädertråd till bilindustrin, varslade i början av hösten 99 av sina 374 anställda och nyligen lade Ovako ett varsel om uppsägning av 50 tjänstemän.

– Men jag tänker också på relationen USA - Europa där USA eventuellt i bakfickan tänker dra upp ett kort där man sätter upp tullar på bilexport från Europa till USA, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör vid branschorganisationen Jernkontoret.