Nu flyttas ”Gula Raden” i Kiruna

Nu flyttas den så kallade ”Gula Raden” i Kiruna. Foto: LKAB

Nu flyttas ”Gula Raden” i Kiruna och därefter ”16-rumsarbetarbostäderna”. De sju byggnaderna får ny adress under vecka 41 – 42. Först på tur är den så kallade ”Gula Raden”. Inför flytt har tidigare hyresgäster fått nya boenden, husen tömts på möblemang och därefter schaktning. Sedan har husen pallats upp på balkar och vidare till en specialanpassad trailer som flyttar huset i 5 kilometer i timmen till sin nya plats. ”Gula Raden” kommer placeras intill de nya studentbostäderna efter Kurravaaravägen. De förblir hyresrätter i LKAB Fastigheters bestånd.

– För att bibehålla en intressant arkitektur även för kommande generationer flyttar vi 39 byggnader fram till år 2035 och ”Gula Raden” tillhör bland de mest ikoniska med sin säregna form, säger Mari Kuokkanen, projektledare för LKAB:s räkning, och tillägger:

– Förändringens vindar kommer blåsa ordentligt kommande år och vi ser bland annat fram emot flertalet bostadshus och affärslokaler i nya centrum och inte minst ett helt nytt hotell. Jag tror det här blir riktigt bra.