Sveriges längsta prospekteringshål har borrats i Zinkgruvan

Johan Bro och Simon Frenberg, diamantborrare Rockma. Foto: Zinkgruvan Mining

Zinkgruvan Mining meddelar att de borrat Sveriges längsta prospekteringshål -  2752,3 meter långt och 1800 meter djupt. 

– Vi borrar snett och djupt, mot ett förutbestämt mål. Vi började på 68 graders lutning och nu är lutningen 25 grader. Borrhålet går med andra ord inte vertikalt utan mer som en banan, säger Johan Bro, diamantborrare hos entreprenörföretaget Rockma.

Det djupaste hålet som tidigare borrats i Sverige i forskningssyfte finns i Åre och är nästan 2495,8 meter djupt. 1000 meter är normalt sett ett ganska djupt standardhål i Sverige.

– När vi borrar ett prospekteringshål är självklart syftet att hitta mineralisering. Men vi ville också få svar på ett antal geologiska frågor: Var ligger förkastningszonen? Är strukturen veckad? Är det en repetition av Zinkgruvan?säger Louise Lindskog, avdelningschef på prospekteringsavdelningen.

Borrhålet var från början planerat till 2500 meter men det blev alltså djupare än så.

– Nu är vi nära gränsen för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vår standardutrustning kan borra upp till 3000 meter, men vi har satt in kilar och stabiliseringskärnrör på vägen som påverkar, säger Johan.

Borrningen har krävt en rad speciallösningar i form av kilar och stabiliseringskärnrör. Ju längre ner man kommer desto tyngre blir rotationstrycket och rören går tyngre och saktare.

– Vi hade till exempel ett kärnbrott som drog av ett borrör. Att rör går av är inte ovanligt men på det här djupet tog det en vecka att fixa. På ett vanligt borrhål hade det kanske bara tagit ett skift, säger Johan.

Efter 2752,3 borrmeter avslutades borrningen den 14 september.

– Jag är jätteglad över att vi slog igenom där vi gjorde. Att hitta mineralisering på 1800 meters djup är riktigt spännande. Det har öppnat upp för större områden där vi kan uppföljningsborra, säger Louise.