Kommunikationssystem och drönare i topp bland prioriterade gruvinvesteringar

Förbättrad produktivitet, effektivitet och säkerhet är drivkrafter för gruvföretag, stora och små, att investera i ett brett spektrum av tekniker. Redan omfattningen av gruvor som har investerat i gruvplanering och hanteringsprogramvara är hög, men det finns stigande investeringar, särskilt i gruvkommunikationssystem och drönare, enligt GlobalData, ett ledande data- och analysföretag.

Enligt en kartläggning som data- och analysföretaget Global Data gjort hamnar kommunikations- och drönartekniker i topp bland gruvföretagens prioriterade investeringar i nya tekniker.

Rapporten ”Global Mine-Site Technology Adoption Survey 2019” fann att 61 procent av gruvorna redan gjort betydande investeringar i fullt implementerade gruvkommunikationssystem, till exempel LTE-nätverk eller 5G, medan 56 procent av gruvorna till viss del investerat i drönare 2019, jämfört med 44 procent 2018.  

David Kurtz, chef för bland annat gruvdrift på GlobalData, kommenterar rapporten:

– Ytterligare investeringar i kommunikationssystem är av avgörande betydelse för gruvor som vill utöka graden av automatisering eller användande av Internet of Things (IoT) -enheter. Detta driver den ökande användningen av privata LTE-nät och 5G-användning inom gruvsektorn eftersom den strävar efter fortsatt förbättrad produktivitet genom högre utnyttjande.