Burkina Faso: ”Riskerna har inte ökat - de har bara ignorerats”

I november förra året dödades 37 av det kanadensiska gruvbolagets Semafos medarbetare av en väpnad grupp när de var på väg till sin arbetsplats i en gruva i Burkina Faso. Attentatet har satt strålkastarljuset på de risker gruvbolag löper utomlands. Analysföretaget Globa Datas gruvsäkerhetsexpert Charles Dumbrille har tittat närmare på problemet:

– Generellt sett är det första du måste göra att identifiera riskerna och sluta ignorera dem. När en incident som den vi sett i Burkina Faso inträffar, säger branschen att riskerna har ökat. Riskerna har inte ökat - de har bara ignorerats. Under många år har bedömningar och säkerhetsrekommendationer av läget i Burkina Faso lämnats av tillförlitliga analyser, men de har ignorerats.

– Hittills har cirka 460 attacker som misstänks ha begåtts av militanta grupper ägt rum i Burkina Faso under 2019. Av dessa riktade sig tio attacker mot etablerade gruvor eller gruvor som utvinns med hantverksmässiga metoder.  Därtill angreps tre gruvkonvojer under året.

En annan gruvsäkerhetsexpert, Martin Taylor vid säkerhetsföretaget AKE International, säger till Global Data:   

– Här pratar vi gammaldags säkerhet kring åtkomstkontroll: personalens och produkternas säkerhet. Allt det måste vara inbyggt. Men sedan tillkommer ytterligare säkerhetsproblem som måste övervinnas när det gäller att få ut arbetsstyrkan från anläggningen.

– Människor är inte dumma. De vet faktiskt att för att du ska komma till anläggningen är det enda sättet att antingen flyga alla i helikopter, vilket bli mycket dyrt. Eller så kommer de att landa på flygplatserna och köra från punkt A till punkt B, och de byter alltid ut sin personal. De vet att vid vissa tidpunkter kommer de att åka från punkt A till punkt B längs den vägen, vilket gör dem sårbara. Förutsägbarheten gör dig sårbar, säger Martin Taylor.