Eurofer kräver att EU tar höjd för globala utsläppsminskningar

Foto: Corentin Béchade/Wikimedia Commons

EU-kommissionen har nyligen publicerat ett utkast till ny klimatlagstiftning baserat på överenskommelsen Green Deal, som presenterades i slutet av 2019.

De europeiska ståltillverkarnas branschorganisation Eurofer uppmanar nu kommissionen att genomföra en djupare utvärdering av EU:s klimatpolitik genom att sätta in den i sitt globala sammanhang.

– Den europeiska stålindustrin har ambitionen att minska utsläppen med 30 procent fram till 2030 jämfört med dagens nivåer - utöver de minskningar som uppnåtts sedan 1990 - och med 80-95 procent fram till 2050. För att uppnå dessa minskningar behöver alla pusselbitar vara på plats, säger Axel Eggert, generaldirektör för Eurofer, som efterlyser mer stöd till forskning, skapandet av marknader för grönt stål och konkurrens på lika villkor med mindre klimatambitiösa globala konkurrenter.

– EU måste göra en djupare översyn, inte bara av EU:s utsläpp i sig, utan av den koldioxid som finns inbäddad i de produkter och tjänster som hamnar på den europeiska marknaden. Ta stål som ett exempel. EU:s stålindustri har minskat metallproduktionen med 14 procent sedan 2005. Samtidigt har importens marknadsandel ökat med 80 procent sedan dess. Denna import har i genomsnitt mycket högre koldioxidavtryck än stål tillverkat i EU. Nettopåverkan av klimatpolitik som bara tittar på den koldioxid som släpps ut i EU och inte på den inbäddade koldioxiden i produkterna själva riskerar att bara vara grön till namnet, fortsätter Eggert.