Sparåtgärder hos SSAB

Foto: SSAB

Coronaviruset slår hårt mot SSAB, som inlett förhandlingar om permitteringar på anläggningar i Finland. Samtidigt föreslås att aktieutdelningen ska frysas inne.

- Vi ser en ökad osäkerhet på grund av spridningen av coronaviruset. Även om vi har en stark balansräkning och en låg skuldsättning sett historiskt vill styrelsen vara extra försiktig i det här läget. Då tycker de att det är motiverat att föreslå att dra tillbaka utdelningen, säger Mia Widell, presschef på SSAB, till Södermanlands Nyheter.

Ännu finns inga planer för neddragningar i SSAB:s anläggning i Oxelösund.

I dag skriver SSAB att de kommer att vidta flera åtgärder på kort sikt för att från Covid-19 och totalt beräknas besparingarna överstiga SEK 1 miljard på årsbasis.

De kortsiktiga åtgärderna för att minska kostnaderna kommer att ha en tillfällig negativ effekt på lönerna för många anställda.  Produktionsnivåerna kommer också att anpassas efter efterfrågesituationen och exempelvis planeras Borlänge och Hämeenlinna att stängas ned under en vecka i månaden, åtminstone i april och maj. Masugnsproduktionen kommer att minska i linje med efterfrågan.

Flera besparingsåtgärder implementeras också i övriga länder.