Litiumtillverkare hårt drabbade när elbilsboomen går på tomgång

Foto: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz)/Wikimedia Commons

Coronavirus-pandemin har fått bilindustrin att tvärbromsa och den så kallade elbilsboomen har enligt experter nu tagit paus. Tillverkare av elbilsbatterimetallen litium är särskilt hårt drabbade. Dessa har gått in i ett ”överlevnadsläge” med produktionsnedskärningar, förseningar av expansionsplaner och avyttring av tillgångar som följd.

I början av året spåddes litliumefterfrågan öka med 15 procent, enligt marknadskonsultföretaget Morningstar som Reuters hänvisar till.

– Vi vill inte satsa mycket på litium för tillfället. Det finns ingen aptit hos investerarna, säger Vincent Mascolo, vd för Ironridge Resources, som lagt upp sitt litiumprojekt i Ghana till försäljning, till Reuters.

Det är dock bara en tidsfråga tills elbilsmarknaden, och med den litiummarknaden, får fart igen. Mer oklart är när det kommer att ske under den rådande pandemin.

– På gott och ont drivs elfordonstemat av bestämmelser och statliga incitament snarare än ekonomi, säger Paul Graves, vd för litiumproducenter Livent Corp, till Reuters.