Shaped by Steel – en bergshistorisk twitterkonferens

Kallvalsat band, Sandviken 1914. Foto: Jernkontorets bildbank

Den 1-2 juli hålls Shaped by Steel, en internationell tvådagarskonferens på Twitter om bergshistorisk forskning, kultur- och industriminnen. Initiativtagare och arrangör till konferensen är det Swansea-baserade forskningsprojektet The Social Worlds of Steel. Shaped by Steel finns på #SWOS20.

Bland föreläsarna finns bland andrar fil. dr. Catarina Karlsson, forskningskoordinator för Jernkontorets bergshistoriska utskott.

– Det här ska bli väldigt spännande, jag är nybörjare på Twitter och hela konferensen får väl ses som ett slags experiment. Arrangören har lyckats samla många internationellt namnkunniga forskare, så jag tror att vi kan förvänta oss två intressanta dagar framför datorn, säger Catarina Karlsson i ett pressmeddelande.

Under twitterkonferensen, som är öppna för alla, kommer Catarina Karlsson att berätta om ett nytt svenskt tvärvetenskapligt forskningsprojekt som planeras. Det handlar om hur hållbarhet och miljöpåverkan historiskt har hanterats inom gruv- och metallindustrin.

–  Avsikten med projektet är att kartlägga tvärvetenskaplig kunskap inom olika vetenskaper som arkeologi, historia, teknikhistoria, metallurgi och biologiskt kulturarv – med fokus på stålproduktionens miljöpåverkan, säger Catarina Karlsson.